Proxima Centauri

Forretningsforståelse er afgørende for et godt og funktionelt slutprodukt

Udvikling af robot, der sorterer svinetarme

I Odense har Proxima Centauri udviklet en robot, der skal sætte en stopper for den dyre, langsomme og ikke mindst klimabelastende praksis med at sejle naturtarme til Kina. Her bliver de manuelt målt, trykprøvet og sorteret, før de sejles retur til europæiske pølseproducenter.

”I udviklingen af vores maskine, der sorterer svinetarme, har vi haft brug for flere forskellige typer af gummikomponenter. RubiNord har stor viden og ekspertise inden for gummi og compounds, og særligt inden for det støbetekniske har de spillet en vigtig rolle,” siger Peter Nadolny Madsen, CTO i Proxima Centauri.

Samarbejde om design og formgivning

Det funktionelle design og udformningen af hjul har Proxima Centauri selv stået for. På formgivningen har RubiNord hjulpet med feedback og inputs, der sikrer, at det kan produceres. RubiNord har samtidig hjulpet med at udvælge, hvilke gummi- og plasttyper Proxima Centauri skulle vælge for at sikre funktion, fødevaresikkerhed, kompatibilitet med rengøringsmidler og andre processer.

 

En essentiel komponent

Hjulet er det drivmiddel, der fører tarmen frem og tilbage inde i selve maskinen. Når tarmene kører i maskinen, måles samtidig tarmenes længde og diameter. Og hvis der er et hul et sted på tarmen, skæres den del fra.

”Vi har udviklet en løsning, hvor selve gummielementet støbes direkte på plasthjulet. På den måde sikrer vi, at der hverken kan trænge luft, vand og skidt igennem. Det er afgørende for, at hjulpet fungerer så optimalt som muligt, og at det kan fødevaregodkendes,” siger Steen Randrup Clausen, CTO i RubiNord.

Støbningen af gummikomponenten på selve plasthjulet har krævet en plasttype, der kan modstå den høje varme, der opstår under fremstillingen, når gummi-compounden skal vulkaniseres. Det er blandt andet dette, som ifølge Peter Nadolny Madsen understreger, at RubiNord har et skarpt blik for, hvordan design og funktion går hånd i hånd.

 

Kort vej fra tanke til handling

Sparring og tæt dialog med kunden har været nøgleord for samarbejdet, som har involveret producenter uden for Danmarks grænser. For Steen Randrup Clausen og RubiNord har det været vigtigt at holde kunden orienteret om processen med de muligheder og udfordringer, der opstår undervejs. Det værdsætter Proxima Centauri.

”Udvikling består af mange kompromisser. Det skal både være hurtigt, billigt og af høj kvalitet. Der er det en klar fordel med en mindre leverandør, der er meget agil. Vi har uden tvivl en oplevelse af, at der ikke er langt fra tanke til handling,” siger Peter Nadolny Madsen.